0

Plasty spôsobujú vážne ochorenia

22.11.2023 00:00 0

 Plasty spôsobujú vážne ochorenia

Z plastových nádob sa uvoľňujú do potravín jedovaté substancie.  Základnou surovinou pre výrobu plastov je ropa. Pri ich výrobe sa používajú aj niektoré nebezpečné, zdraviu škodlivé látky. Každý plast totiž okrem základných polymér obsahuje rôzne stabilizátory, farbivá a zmäkčovadlá, ktoré môžu obsahovať ťažké kovy a ftaláty. Niektoré z nich sú dobre rozpustné v tukoch, alkohole a čiastočne aj vo vode. Z obalu sa uvoľňujú do potravín a odtiaľ do nášho tela. Tam sa usadzujú a pri väčšom množstve môžu vyvolať vážne ochorenia.

Vyššia teplota uchovávaných potravín alebo nápojov, a teda aj ich ohrev v mikrovlnnej rúre intenzitu uvoľňovanie škodlivých látok zvyšuje. Niektoré plasty obsahujú Bisfenol A (* BPA), ktorý môže mať pri vyšších koncentráciách vplyv na nervový systém plodu, dojčiat a detí. Pôsobí v tele podobne ako ženský hormón estrogén a má veľmi zlý vplyv na dojčatá a batoľatá. V Japonsku už sú zakázané výrobky pre deti a batoľatá z plastov, ktoré obsahujú Bisfenol A (* BPA).Plastové nádoby obsahujú nebezpečný Bisfenol A

* Bisfenol A (BPA) je organická chemická zlúčenina, ktorá sa využíva pri výrobe plastov. Pri pokusoch na zvieratách sa ukázalo, že vystavenie bisfenolu A počas vnútromaternicového vývoja ovplyvňuje vývoj prsného tkaniva plodu a zvyšuje riziko výskytu rakoviny prsníka v neskoršom veku, a tiež spôsobuje úbytok spermií u mužov.

 Nesprávne!

Pri ohreve pokrmu v plastovej krabičke hrozí pri vyššom zahriatí prenos škodlivých látok do pokrmu a potom pri konzumácii do vášho tela. Veľmi nebezpečné je to hlavne pre tehotné ženy, batoľatá a dojčatá.
Správne!

Pri ohreve pokrmu v sklenenom boxe nehrozí žiadny prenos nebezpečných látok, boxy Glasslock sú testované a úplne neškodné.